Vapaaehtoistyötä tarjolla - haluatko virkamieheksi?

Olin viikonvaihteen yli Lontoossa. Metromatkalla silmääni pisti Metropolitan Policen mainos, jossa kannustettiin vapaaehtoisia mukaan turvaamaan kaikille turvallinen Lontoo. Tarjolla on vapaaehtoispoliisin tehtävä. Vapaaehtoistyötä ilmaiseksi kaksi kahdeksan tunnin vuoroa kuukaudessa. Poliisi tarjoaa tehtävää varten täyden koulutuksen, uniformun, samat oikeudet ja velvoitteet kuin virkaveljillä, elämyksiä ja arvokkaan yhteiskunnalisen roolin. Tehtävänä on auttaa poliisia erilaisissa valvonta ja järjestyksenylläpitotehtävissä, käydä luennoimassa kouluissa ja muuta mitä muutenkin poliisi tekee.

Mitä ilmeisemmin taloudelliset raamit ohjaavat virkamiehetkin hakemaan uusia luovia ratkaisuja. Kun raha ei riitä, aletaan uskoa myös siihen että jokin voi tehdä näitä asioita muustakin syystä kuin rahasta. Toisaalta eihän tämä nyt aivan vierasta ole, vapaa palokunta on ainakin aika lähellä tällaista toimintaa.

Miltähän tuntuisi, jos työkaverina olisi joku joka tekee työtä ilmaiseksi, vain sen takia että hän kokee tekemisen niin arvokkaaksi? Itse opetusalalla toimivana mietin, että on varmasti olemassa sellaisien ihmisten joukko, jotka ovat halukkaita auttamaan koulussa opettajien tukena seuraavien sukupolvien kasvattamisessa ja opettamisessa. Tämä voisi olla parhaillaan suuri rikkaus meidän koululaitoksellemme yhteisöllisesti. Samalla tämä voisi tietty myös auttaa selviämään suurien ryhmäkokojen kanssa tilanteessa jossa kamppaillaan jo nyt määrärahoista.

Tuskin tämä malli vie työtä keneltäkään, vaikka se voi olla ensimmäinen pelko monen mielessä. Löytyisikö meiltä päin rohkeutta tällaiseen toimintatapaan?

Share
Kommentit
Ville Venäläinen
<p> Tuo oli hyvä bongaus. En muista tuosta lukeneenikaan. Hyvä signaali muutoksesta, jos mummot ja papat saadaan kouluun mukaan. :-)</p>
<p>Sosiaalinen media on varmaan jo välillisesti mukana kouluissa esim. sisältöjen kautta. Sosiaalinen media ja verkko yleensä luovat suuren mahdollisuuden kouluille päästä autenttisiin oppimisympäristöihin, joissa on yleensä aina mukana myös muita ihmisiä. Jos vaikka koulussa selvitetään ruuan alkuperää, niin tänäpäivänä on aika helppo ottaa yhteyttä vaikkapa alan tutkijaan suoraan verkon välityksellä. Kai tämäkin on eräänlaista vapaaehtoistyötä.</p>
Tero Heiskanen
<p>Vapaaehtoisopettajat ovat ihan saletti juttu tulevaisuudessa. Sosiaalisen median kautta kynnys olla yhteydessä oppilaaseen tulee niin pieneksi, että aivan varmasti ilmaantuu vapaaehtoisopettajia. Voi lähteä jostain sellaista liikkeelle, että esim. eläkkeellä olevat isovanhemmat alkavat toimia omien lastenlastensa apuopettajina eli ovat koulupäivässä mukana etäyhteyden kautta.</p>
Teija
<p>Vastaavanlaisesta vapaaehtoistyöstä uutisoitiin jokunen päivä meillä Suomessa. Tässä mallissa eläkeläiset kävivät vapaaehtoisesti alakouluissa "opettamassa" oppilaille taitoja, jotka ovat nyky-yhteiskunnassa mahdollista kadota - vanhoja ulkopelejä, käsityötaitoja jne. Hieno ajatus mielestäni, jota voitaisiin juurruttaa varmasti moneen oppilaitokseen. Samalla myös eläkeläiset saavat itselleen mielekästä tekemistä ja sukupolvien välinen vuorovaikutus lisääntyy. Kaikilla lapsilla kun ei välttämättä ole tänä päivänä omia isovanhempia tai he asuvat erittäin kaukana varsinaisesta ydinperheestä. Voisiko sosiaalisen median välineitä hyödyntää samalla tapaa vapaaehtoistoiminnassa, oppipoika-mestari periaatteella?</p>