Tekniikanvapaus kansalle

Viime viikon Sometu-tapaamisessa oli esillä Microsoftin edu@live-palvelu, joka on herättänyt paljon keskustelua. Suurin närä on liittynyt heidän tapaansa markkinoida tuotetta lahjana suomalaisille kouluille. Tapaamisessa tosin varmistui se että palvelu on ilmainen myös muissa maissa.

Yllätyin Microsoftin edustajan suorapuheisuudesta positiivisesti. En välttämättä pidä heidän tavastaan ajatella, mutta arvostan sitä jos joku ilmaisee suoraan omat motiivinsa ja maailmankatsomuksensa. Esittelijä kertoi suoraan kuinka Microsoftin motiivi on olla tarjoamassa ilmaista palvelua kouluille, perustuu heidän pyrkimykseensä vaikuttaa nuorten ostokäyttäytymiseen jatkossa. He pyrkivät totuttamaan käyttäjät heidän sovellustensa käyttöliittymiin ja tapoihin toimia. Kyse on siis eräänlaisesta sponsorointimarkkinoinnista, joilla pyritään suoraan vaikuttamaan nuorten käyttäytymiseen nyt ja tulevaisuudessa.

Microsoftin tapa ajatella on omalla tavallaan kylmän looginen ja sopii kilpailumetaforaan. Kyllähän yhtälailla sikafarmari järjestelmällisesti lihottaa possunsa joulumarkkinoita varten. Ei siinä hirmuisesti mietitä miten eettistä tällainen toiminta on possujen kannalta.

Jostakin syystä moni koulu valitsee varsin paljoa miettimättä yksittäisen toimittajan ratkaisut. Samalla tulee tehtyä poliittinen valinta, jossa välittää helposti myös toimittajan arvomaailma, muun koulun kasvatustehtävän ohella. Microsoftin tapa toimia ei eroa kirkkojen toiminnasta millään tapaa. Uskonto pyritään juurruttamaan meihin jo lapsena, jolloin me kasvamme sen mukaiseen maailmankatsomukseen.

Uskonnonvapaus on lailla turvattu perusoikeus
Suomen perustuslaki takaa oikeuden uskonnon ja omantunnon vapauteen. Uskonnonvapauden käyttämistä turvataan uskonnonvapauslailla. Laissa säädetään mm. rekisteröidyistä uskonnollisista yhdyskunnista, yhdyskunnan jäsenyydestä, liittymis- ja eroamismenettelyistä sekä valaa ja vakuutusta koskevista käytännöistä....

Suomessa vallitsee uskonnonvapaus. OPM:n sivut kertovat että uskonnonvapaus on meidän kaikkien lailla turvattu oikeus. Kyseessä on perustuslaki joka uskonnon ja omatunnon vapauden. Tällä hetkellä koulut eivät tarjoa mahdollisuutta vanhemmille ottaa kantaa mitä välineitä heidän lapsensa opetetaan käyttämään. Voinko minä lasteni vanhemana halutessani vaatia esim. tuon omatunnon vapauden perusteella koulua tarjoamaan lapsilleni vaihtoehtoisia välineitä opetuskäyttöön. Tämän voisin kuvitella kummittelevan monen mielessä, jokin iso korporaatio pyrkii aivopesemään lapsemme heidän toimintatapoihinsa eli eräänlaiseen tekniikkauskoon.

Share
Kommentit
Mari Rauhala
<p>Todellakin,  tärkeä olisi tehdä näkyväksi arvot myös tässä asiassa! Olen istunut aika monessa opekokouksessa ja keskustellut monien opettajien kanssa koulujen tietotekniikkahankinnoista, enkä ole ikinä vielä törmännyt tähän näkökulmaan. Keskustelu liikkuu enemmänkin siinä, että ylipäätänsä on tietotekniikkaa riittävässä määrin. Keskustelu pyörii rahassa.</p>
<p>Tätä asiaa kannattaisi varmasti heidän, jotka asian tiedostavat tehdä kuuluvaksi koulumaailmaan. Jos olisin opena ollessani tullut asiaa miettineeksi, olisin mitä todennäköisimmin nostanut sen puheenaiheeksi rehtorin ja muiden opettajien kanssa. Aina ei vain tule ajatelleeksi tai ei yksinkertaisesti tiedä riittävästi. Onneksi koko ajan oppii. </p>
<p> </p>
<p>ps. voisivat kouluruokailun suhteen miettiä niitä possujakin ;D</p>
pe3
<p>Hieno kirjoitus Ville. Se hahmottelee sitä, kuinka tietotekniikka nähdään perinteisesti vain arvovapaana työkaluna. Hiestoriallisestihan olemme mukana kehityksessä, jossa yhä uudet asiat saavat poliittisia merkityksiä  - ympäristö, syöminen, kotieläimet, joukkoliikenteen maksullisuus, kaupunkitila, tietotekniikka,...</p>
<p> </p>
<p>Koulujen pitäisi muuttaa käsitystään tietotekniikasta vain välineenä. Pitäisi opettaa koululaisia arvioimaan eri vaihtoehtoja ja valintojen vaikutuksia. Infrastruktuuri-ratkaisujen kohdalla pitäisi vaatia valmistajilta ja palveluntarjoajilta avoimien rajapintojen ja tiedostoformaattien tukemista. Ja äidinkielessä pitäisi opettaa perus html-tägit osana kirjoittamista :-)</p>