Miksi pitää käydä koulua?

Luin pitkästä aikaa lapsille iltasaduksi Peppi Pitkätossua. Astrid Lidgren on yksi lapsien sekä minun suosikeista. Kirjoissa on sellaista viisautta, joka saa aina hymyilemään. Tämänkertaisessa tarinassa poliisit tulevat hakemaan Peppiä lastenkotiin. Samalla Peppiä patistettiin kouluun. Pepillä oli koulusta hyvää perusihmettelyä, joka pitää laittaa näin talteen:

- Minulla on jo paikka lastenkodissa, sanoi Peppi.
- Mitä, onko asia jo järjestyksessä? kysyi toinen poliisi.
- Missä se lastenkoti on?
- Täällä, Peppi sanoi ylpeästi.  – Minä olen lapsi ja tämä on minun kotini, siis lastenkoti. Ja tilaa minulla on täällä kylliksi.
- Rakas lapsi, tätä sinä et ymmärrä, sanoi poliisi hymyillen. – Sinun on tultava oikeaan lastenkotiin ja saatava joku, joka huolehtii sinusta.
- Saako teidän lastenkotiin ottaa hevosia mukaan? kysyi Peppi.
- Ei tietenkään, kai sen käsität.
- Jaha, sitten saatte hankkia lapsia lastenkotiina jostain muualta, sanoi Peppi. – Minä en aio muuttaa sinne.
- Mutta etkö sinä käsitä, että sinun on käytävä koulua? sanoi poliisi?
- Miksi pitää käydä koulua?
- Tietenkin siksi että oppisi.
- Oppisi mitä? kysyi Peppi
- Kaikenlaista, sanoi poliisi. – Ihmisen pitää oppia monia tarpeellisia asioita. Esimerkiksi kertotaulu.
- Minä olen selvinnyt melkein kymmenen vuotta mainiosti ilman kertomustaulua, sanoi Peppi. – Kyllä minä selviän edelleenkin.
- Mutta ajattele miten ikävää sinun on olla niin tietämätön. Ajattele, kun kerran tulet suureksi ja joku sattuu kysymään sinulta, mikä on Portugalin pääkaupunki, etkä sinä osaa vastata.
- Osaanhan minä vastata, sanoi Peppi. – Vastaan vain näin:
”Jos niin vimmatusti tahdot tietää, mikä on Portugalin pääkaupunki, niin kirjoita kaikin mokomin suoraan Portugaliin ja kysy.”
- Niin mutta etkä luule, että sinusta olisi ikävää, ellet itse tiedä sitä?
- Voi olla, sanoi Peppi. – Ehkä makaisin toisinaan öisin valveilla ja miettisin pääni puhki: ”Mikä ihmeessä mahtaa olla Portugalin pääkaupunki?” Mutta eihän ihmisellä aina voi olla hauskaa, sanoi Peppi ja asettui käsilleen seisomaan.

Peppi Pitkätossu, Astrid Lindgren, suomentanut Laila Järvinen
Share
Kommentit
Ei kommentteja