Verkko tunnekanavana

Tekniset ratkaisut ja sosiaalisen median toimintamallit ovat alentaneet merkittävästi kynnystä yksilölle ilmaista itseään verkossa. Verkko on yhä selvemmin myös paikka jossa henkilökohtaiselle tunteidenilmaisulle. Erityisesti tämä korostuu epäkohtien esilletuomisessa, mutta koskee koko tunteiden kirjoa. Ilmaisu ei rajoitu kirjoittamiseen, ilmaiseminen tapahtuu usein autenttisina kuvina ja videona tilanteista.

Tunteet näyttävät olevan yksi käynnistävä voima, joka laittaa meidän julkaisemaan verkossa. Tunne pistää meidän julkaisemaan. Julkaisujen tunnelataus yhdistää meitä. Tunne myös ohjaa meitä jakamaan viestiä eteenpäin muille käyttäjille. Hetkessä Japanilaisessa metrossa tapahtunut sanaharkka ja yhdysvaltalaisen yliopiston luennoijan opiskelijan puhelimen tuhoaminen on ihmeteltävänä Etelä-Savossa.

Vääryydentuntemus on selvästi yksi käynnistäjä. Vääryyden julkiseksi saattaminen johtaa väistämättäkin asian uudelleentarkasteluun. Julkisuus pakottaa kohtaamaan asian, yksilö ei voi enää selitellä tekojaan vain uhreille ja itselleen. Ehkäpä, kun elämämme on julkisemmin arvioitavissa, tuo se meille jatkossa myös uudenlaista turvallisuutta.

Tässä on muutama oma poimintani aiheesta, joissa tunteet ovat jossakin roolissa vaikkakaan tapauskohtaista pohjimmaista motiivia on vaikea tietää.

Kiusalliset oppilaat

Yhdysvaltalainen uutisyhtiö CBC uutisoi marraskuussa Kanadassa käytävästä opettajienyhdistyksen vastaliikkeestä kiusallisia oppilaita kohtaan. Nämä nuoret pirulaiset menivät tekemään julkisesta oppitunnista luokassa aivan oikeasti julkisen. He kuvasivat opettajan raivoamisen kännykkäkameralla ja pistivät sen verkkoon kaikkien tarkasteltavaksi. Opettajien ratkaisu asiaan oli kieltää kaikki elektroniset laitteen koulussa. Siinä meillä on taas kansanvalistajat liikkeellä. Onneksi ainakin uutisjutun perusteella nuoremmassa sukupolvessa on vielä toivoa paremmasta huomisesta.

Delta airlines

Suuryhtiöt keskittyvät rakentamaan brändejä. Niissä luodaan kuva iloisista ja tyytyväisistä asiakkaista ja loistavasta palvelusta. Brändi on jotain niin houkuttelevaa ja suurta että asiakkaalle tulee tunne että pitää saada olla osa sitä. Yrityksen varsinainen toiminta ei ole sinällään ollut niin oleellista kunhan on hyvä kuva. Suuryhtyöt käyttävät paljon visuaalista mainontaa brändinluonnissa.Mielikuva on upea ja mahtava tässä Deltankin mainosvideossa:

Virheet on voitu perinteisesti salata pienen piirin sisällä. Ja muutama napiseva asiakaskin voidaan sietää. Onhan kyse kuitenkin yhden tai muutaman ihmisen sanasta vastaan suuren yhtiön sana. Näin on ollut ainakin tähän asti.

Robert McKee oli mukana Deltan lennolla JFK tarmakin kentältä Dallasiin. Tämä matka ei alkanut aivan kuten voisi mainosvideon perusteella päätellä. Yhtiön henkilökunta piti matkustajia kentällä olevassa koneessa 7 tuntia ilman ruokaa ja mahdollisuutta poistua koneesta. Robert ei tyytynyt vain odottamaan kiltisti koneessa, vaan hän dokumentoi kännykkäkamerallaan tilanteen etenemistä. Tapahtuma raivostutti häntä sen verran että hän editoi materiaalista lyhyen dokumentin jonka hän julkaisi YouTubessa.

Robert on saanut aikaan näyttävä dokumentti hyvin pienillä kustannuksilla. Tätä on vaikea enää ohittaa pelkällä lausunnolla.

Kontulan ostoskeskuksen vartijat

Viime lokakuussa uutisoitiin pahoinpitelystä joka tapahtui Helsingin Kontulassa olevassa ostoskeskuksessa. Tapauksen teki erityiseksi tapa jolla asia tuli julkisuuteen. Nimimerkki AllSeeingEyez oli julkaissut YouTubessa videon, jossa kaksi vartiomiestä ottaa väkivaltaisesti kiinni henkilön. Toinen vartioista vielä potkii maassa makaavaa uhria. Tapauksen perusteella vartiointiyritys irtisanoi välittömästi kyseiset työntekijät ja asiasta käynnistyi rikostutkinta.

Perhetragedia

WWE painija Chris Benoit surmasi vaimonsa ja 7-vuotiaan poikansa 25. kesäkuuta jonka jälkeen hän tappoi itsensä. Asiasta oli maininta Wikipediassa 13 tuntia ennen kuin poliisi sai tietää asiasta. Toimiko Wikipedia tässä tapana saada asia jaettua jonkun kanssa? Oliko tämä helpompi tehdä anonyymisti verkkoon, kuin ottaa yhteyttä viranomaisiin?

Itsenäisyyspäivän tragedia

Viime joulukuussa suomalaisia kosketti Jyväskylässä pidetyn itsenäisyyspäivän paraatissa tapahtunut tapaus, jossa vanha mies heittäytyi panssarivaunun alle. Mies syöksyi väkijoukon seasta hetkessä panssarivaunun eteen ja heittäytyi makaamaan telaketjujen eteen. Kaikki tapahtui niin nopeasti, ettei kenelläkään ollut käytännössä mahdollisuutta estää tilannetta. Tapaus oli nopeasti verkossa ainakin kahden eri ihmisen viemänä videona. Tapauksessa ei tapahtunut mitään rikosta. Asia oli vain todella koskettava ja surullinen.

Share
Kommentit
Ei kommentteja