Wikipuolue

Jos haluat kantaa koko maailmaa harteillasi, seiso päälläsi.

Ainakin länsimaissa, perinteisissä malleissa johtaminen on perustunut aina auktoriteetteihin jotka edustavat valtaa muiden puolesta. Valta on voitu saavuttaa demokraattisesti äänestämällä, perimällä tai sotimalla. Yhteistä näille on aina ollut se että joku tietää paremmin ja vastaa asioista muidenkin puolesta.

Sosiaalinen Web lähtee liikkeelle päinvastoin. Jokainen edustaa omaa kantaansa yhteisessä toiminnassa. On kiehtovaa miten tässä ajassa nousee pintaan ajatukset jostakin syvemmästä, mikä on osa ihmisyyttä. Ihmiseltä on löydetty aivoista alue, jossa on peilineuronit, jotka ovat meidän sosiaalisen vuorovaikutuksen ydin. Ne ohjaavat meidät toimimaan osana yhteisöä, vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Meidän on määritetty jo biologian tasolla sosiaalisiksi olennoiksi.

Nyt yhteisiin asioihin nousee koko ajan uusia keinoja ruohonjuuritasolta. Ne eivät perustu edustuksellisuuteen vaan tasa-arvoon. Minulle tästä tuorein vastaan tullut esimerkki on Wikipuolue. Se perustuu suoraan demokratiaan. Kyseessä on Yhteiskunta 2.0 porukan demokratiakokeilu. Kiehtova ajatus, katsotaan mihin se johtaa...

Share
Kommentit
Ei kommentteja